קמח

אם אין קמח אין תורה. זהו משפוט מוכר לכולנו אי שם מימי בית הספר היסודי שבו השתמשו מורות כדי להסביר לנו על חשיבות המזון בחיינו. המשפט הזה מבטא אמת פשוטה ואומר שללא אוכל לא נוכל להמשיך ולהתקיים כאנושות, בייחוד כזו ששומרת עלך חוקי התורה. קמח מבטא כאן אם כן משמעות גדולה יותר. הוא מבטא משאב חיוני לחיינו, משאב בסיסי שבלעדיו אין לנו חיים. קמח הפך ברבות השנים לשם קוד לדבר בסיסי שכולנו חייבים כדי להתקיים והוא מקבל לאורך השנים קונוטציות דומות נוספות.

 

בעידן הנוכחי
בעידן המודרני כולנו אוהבים קמח ויש האומרים שאנחנו נמצאים בעידן של התמכרות לגלוטן ומוצריו. האמת היא שקמח הוא הבסיס לחיינו, הוא מייצר כוח ואנרגיה, מאפשר לנו להתקיים ומשום כך הוא כה חשוב ובסיסי.קמח משמש לייצור לחם משחר ההיסטוריה ומשום כך הוא נחשב לפריט הבסיסי ביותר בכל מטבח ובכל כלכלה. עליית מחירי הקמח תמיד משפיעה על יתר המוצרים ומשום כך מקומו על מדף המוצרים הוא כה חשוב. הממר הבא מסביר על תהליך הטחינה של הקמח.

 

המצאה מהפכנית
כבר אמרנו שקמח נמצא בשימוש משחר ההיסטוריה. עם זאת, הקמח ידע כמה וכמה גלגולים אותם נפרט בהמשך המאמר. בימים עבור השתמשו במכונות רגילות לטחינת קמח. המכונות הללו היו די פרימיטיביות ובצעו טחינה של גרעין החיטה כמות שהוא, בין אם על ידי אבן ריחיים ובים אם על ידי מכונות מודרניות יותר. במחצית השנייה של המאה ה 19 המצאה מהפכנית אפשרה להפריד את גרעין החיטה לשלושה חלקים שונים: קליפה, נבט ואנדוספרם.

 

סובין, נבט ומה שביניהם
ליפת הקמח היא החלק שבו יש סובין, הנבט הוא פנים הגרעין עצמו והאנדוספרם הוא בעצם מה שנמצא בין הקליפה ובין פנים הגרעין וממנו מייצרים את הקמח הלבן. הקמח הלבן מותג כמוצר יוקרתי ומשובח יותר אך הכוונה שעמדה מאחורי המצאת המכונה הייתה לייצר מוצר בעל חיי מדף ארוכים יותר. זוהי דוגמה מצוינת לדרך שבה שיקולים רווחיים מניעים תמורות בקנה מידה עולמי. מאז הפך השימוש בקמח הלבן לנרחב ונפוץ בכל רחבי העולם.


חזרה למסורת
כיום לאור ההבנה כי הקמח הלבן אינו מועיל ואף מזיק לבריאות, החלה מגמה של חזרה לקמח המלא ולשיטות הטחינה המסורתיות.

מ.בדיר - קמח איכותי לתעשיה

03-9360430